Summertime Festival 2010
Dee Dee Bridgewater
Sava Centar
03. jul 2010.

04. jul 2010.

 
 
 
  Dee Dee Bridgewater dobro je poznata dama našoj džez publici, koja je imala prilike da uživa u njenom nastupu 1996. godine kada je u Sava Centru učestvovala na Summertime Jazz festivalu.

Te godine izvela je svoj "tribute" Horace Silveru (čuvenom jazz pijanisti) i oduševila publiku. Kako je sama u šali kazala, nije joj jasno zašto je trebalo da prođe 14 godina pa da je ponovo pozovu u Sava Centar.

No, Dee Dee je vanserijska pevačica (jedna od Top 10 živih heroina - uključujući Cassandru Wilson, Dianu Krall itd.). Svaki njen novi album se dočekuje sa velikom pažnjom, pa tako i ovogodišnji: Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie With Love From Dee Dee. Kako i sam naslov kaže Dee Dee je na ovom albumu izvela svoj izbor pesama  legendarne Lady Day, Billie Holiday. Jučerašnji koncert je bio prilika da njeno viđenje muzike Billie Holiday osetimo i uživo.



Počevši sa "Lady Sings the Blues", Dee Dee je u šarenoj i vizuelno atraktivnoj haljini i zelenim cipelama, preuzela publiku u svoje ruke i nije je puštala do kraja koncerta. Izuzetnog glasa, vibrantne pojave, Dee Dee je bila brutalno iskrena i angažovana (intimno, emotivno i politički).
Ne znam ni jednu prisutnu osobu kojoj nije stala knedla u grlu kada je posle prve kompozicije Dee Dee stala i izvinila se publici za svoje kašnjenje. Onda je objasnila šta se desilo i kroz kakvu životnu dramu je upravo prošla - njen 18–godišnji sin u nastupu depresije je razmišljao da sebi oduzme život a ona je pokušala telefonskim putem da ga uveri da je život vredan življenja. Rekla je da svako na ovoj Zemlji ima svrhu postojanja i da ne treba odbaciti dar života koji nam je dat. Retko se danas mogu čuti tako iskreno reči od bilo koga, a pogotovo od strane muzičara.



Nastavljajući koncert  Dee Dee je izvela "Lover Man" rekavši da u vezama sa drugim osobama ima puno problema i da ih nije lako prevazići - Lady Day je znala i pevala o njima, Dee Dee takođe zna za njih (tri puta se udavala, kako je sa osmehom rekla).
Zatim je najavila svoj bend: Edsel Gomez - klavir i svi aranžmani, Kenny Davis - bas, Craig Handy - tenor i sopran saksofon i flauta i Louis Nash - bubnjevi.
Ređale su se "Don’t Explain", "You Changed", "Good Morning Heartache", "Fine and Mellow". Dee Dee je bila u posebnom raspoloženju i sa lakoćom je izuzetno uspešno animirala posetioce. Publiku je nasmejala u uvodu pesme "Mother’s Son-in –Law" kada je dala savet prisutnim ženama kako da nagovore svoje muškarce da kažu sudbonosno DA!
Tolika količina pozitivne energije, koja je isijavala iz nje, pretila je u pojedinim trenucima da se otme kontroli ali Dee Dee je vešto koračala tankom linijom show businessa i istinskih emocija.



Neplanirano izvođnje "I Feel Good" James Browna je oduševilo publiku, a suptilno "čitanje" God Bless the Child izazvalo je buru emocija. Naravno emotivni knock-out bio je kada je zapevala najkontroverzniju pesmu Billie Holiday "Strange Fruit".
Bend se pokazao u izuzetnom svetlu, svaki izvođač je imao prostora da pokaže šta ume. Od svih muzičara najpovoljnije utiske ostavili su klavijaturista Edsel  Gomez i tokom celog koncerta genijalni bubnjar Louis Nash. Samo zbog njega vredelo je doći u Sava Centar.
Posle vrtoglavog izvođenja "Miss Brown To You" Dee Dee se oprostila sa publikom, a vrativši se na bis izula je cipele i krenula sa grupom u žestoko rasviranu i energičnu "All Of Me". Tu su ponovo svi instrumentalisti došli na svoje, a publika je mogla da uživa u izvanrednom muziciranju. Svi su imali svoje zvezdane trenutke kao i Dee Dee koja se spustila na stepenik bine i pevala.
Publika je tada ustala i s dužnim poštovanjem i oduševljenjeem pružila prave ovacije izvođačima.
Uz zvuke "Ladies Night" Dee Dee je plešući otišla sa bine, ostavljajući publiku da sredi svoje utiske. Sve u svemu bio je to pravi doživljaj za ljubitelje džeza.


Fotografije sa koncerta



tekst - slobodan vlaketić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti


Neno Belan & Fiumens
Bašta SKC-a
01.07.10.




Skunk Anansie
Bašta SKC-a
28.06.10.




Blues Stock festival
Billie & The Kids
Beogradski hipodrom
26.06.10.




Becksperience Festival
Massive Attack
Beogradska Arena
25.06.10.




Refract Festival
Caribou
KC GRAD
24.06.10




Refract Festival
The Whitest Boy Alive
Kalemegdanska tvrđava
16.06.10




E. Clapton & S. Winwood
Beogradska Arena
09.06.10.




John Paul Keith & The One Four Fives, Harlan T. Bobo & The Chimps, Apache, Jack Oblivion & The Tennessee Tearjerkers
Akademija-Klub FLU
07. i 08.06.10.





Bob Dylan
Beogradska Arena
06.06.10.




Elton John
Beogradska Arena
03.06.10.




Thievery Corporation
Expo centar Beograd
31.05.10.